Innledere Forsvarskonferansen
Forsvarskonferansen 2024 har fått navnet “Norden i NATO – Felles operasjonsområde, felles utfordringer og felles løsninger”. Den gjennomføres som en dagskonferanse den 19. september på Scandic Hell, Stjørdal. Gjennom en kombinasjon av innlegg, samtaler, utstillere fra næringslivet og demonstrasjon av Forsvarets kapasiteter, er målet å sikre økt kompetanse for alle deltakerne, etablere et tettere nettverk og sammen ha en fin og meningsfull konferanse.
Både program, innhold og innledere vil bli publisert fortløpende fremover mot konferansen.
Jan-Erik Larsen, daglig leder og partner – Kruse Larsen
Jan-Erik Larsen er daglig leder og partner i kommunikasjonsbyrået Kruse Larsen, som han startet opp i 2015.
Larsen er tidligere statssekretær for Jens Stoltenberg ved Statsministerens kontor i to perioder, har bakgrunn som journalist og redaktør og har lang erfaring som rådgiver innenfor strategisk kommunikasjon. Larsen er en svært erfaren konferansier og foredragsholder.
Jan-Erik Larsen skal være konferansier på Forsvarskonferansen.
Kari Nisula, Lieutenant General, Deputy Chief of Staff, Operation
Kari Juhani Nisula er generalløytnant og Deputy Chieff of Staff, Operation i Finland.
Nisula ble offiser i 1991 og har hatt en rekke lederstillinger i Panserbrigaden og Forsvarsstaben, samt ved Forsvarshøgskolen. Han har også erfaring fra internasjonale operasjoner, blant annet i Afghanistan og Libanon.
Han har fungert som operasjonsleder for Forsvarsstyrken siden 1. januar 2022, og som stabssjefens beredskapssjef i 2019–2021. Nisula ble forfremmet til generalløytnant i 2024.
På Forsvarskonferansen vil Nisula innlede under temaet Norden i NATO i et militært perspektiv.
Mikael Oscarsson, representant Sveriges Riksdag (KD)
Mikael Oscarsson er en svensk riksdagsmedlem ( Kristdemokraterna KD) siden 1998 fra Uppsala. KD er et av regjeringspartiene. I over et tiår har han argumentert for en opprustning av det svenske forsvaret og medlemskap i NATO.
Oscarsson sitter i Riksdagens forsvarsutvalg og har vært en fremtredende politiker i forsvarsspørsmål i mange år. Han har også vært medlem av Forsvarsberedningen. Formålet med Forsvarsberedningen er å oppnå bred enighet om Sveriges sikkerhets- og forsvarspolitikk.
Siden 2020 har bevilgningene til det militære forsvaret blitt fordoblet. Mellom 2023 og 2024 har bevilgningene økt med mer enn 30 milliarder kroner, en økning på 34 prosent. Ifølge NATOs definisjon har Sverige allerede i 2024 rapportert forsvarsutgifter som tilsvarer 2,2 prosent av BNP.
På Forsvarskonferansen skal Oscarsson innlede under temaet Norden i NATO – et politisk perspektiv.
Rune Andersen, viseadmiral og sjef Forsvarets operative Hovedkvarter – FOH
Andersen har vært i Forsvaret siden 1988, og hans militære karriere innbefatter særlig stillinger i Sjøforsvaret, både om bord på missiltorpedobåter, først på Hauk-klassen så på Skjold-klasse. Fra 1995 var han skipfssjef, og deretter divisjonssjef ved 26. MTB skvadron. Han har tjenestegjort som prosjektoffiser i Kysteskadren og som sjef for MTB treningssenter.
2003–2006 tjenestegjorde Andersen ved Forsvarsstaben som militærassistent for Generalinspektøren for Sjøforsvaret. I 2014 ble han utnevnt til kommandør og prosjektleder for regjeringens langtidsplan.
Andersen har operativ erfaring som stabsoffiser fra NATOs maritime hovedkvarter i Storbritannia og har også vært deployert til Bahrain.
Andersen ble utnevnt til flaggkommandør i 2018, da han ble beordret som sjef for Marinen. Denne stillingen hadde han til han overtok som sjef for Sjøforsvaret 2020 før han ble viseadmiral og sjef for FOH i 2023.
På Forsvarskonferansen skal Andersen innlede under temaet Norden i NATO – et militært perspektiv.
Morten Minsaas, COO, RITEK AS
Morten Minsaas er ansvarlig for salg, marked og prosjekter i RITEK AS. Han har utdanning fra Befalsskolen for Infanteriet i Trøndelag (BSIT), og Luftkrigsskolen i Trondheim.
Han var ansvarlig for materiellforsyning til Luftforsvarets transportfly og helikopter, samt forbindelsesoffiser i England for Luftforsvarets Forsyningskommando før han sluttet i Forsvaret.
Etter dette har han arbeidet som konsulent i Ernst & Young, Cap Gemini og eget selskap, vært konserndirektør for innkjøp og logistikk i NTE før han startet i RITEK i 2013.
På Forsvarskonferansen skal Minsaas innlede under temaet Felles løsninger, næringslivets muligheter.
Gro Jære – direktør, Forsvarsmateriell (FMA)
Gro Jære er direktør for Forsvarsmateriell – FMA . Hun er utdannet sivilingeniør fra NTNU innen teknisk kybernetikk og har lederutdanning fra Handelshøyskolen BI og NTNU. Hun har bred erfaring innen ledelse og teknologi fra blant andre Siemens, Telenor, Flytoget, Oslo Lufthavn og Sykehuspartner før hun begynte som direktør for Forsvarsmateriell i 2022.
På Forsvarskonferansen skal Jære innlede under temaet Felles løsninger, næringslivets muligheter.
Håkon Haugli, administrerende direktør i Innovasjon Norge
Håkon Haugli har siden 2019 vært administrerende direktør i Innovasjon Norge. Han kom fra stillingen som administrerende direktør i Abelia, NHOs forening for kunnskaps- og teknologibedrifter. Han satt på Stortinget for Arbeiderpartiet i perioden 2009-13. Som stortingsrepresentant var Haugli delegat til FNs generalforsamling og Europarådets parlamentarikerforsamling. Han var medlem av EOS-utvalget, Stortingets kontrollutvalg for etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjenestene, i perioden 2013-19.
Haugli har jobbet i Gjensidige Forsikring og McKinsey. Han sitter i styret i Arbeidsgiverforeningen Spekter og har også vært medlem av styret til Lånekassen, samt av SINTEFs råd og Patentstyrets råd. Han er utdannet Cand.jur. ved Universitetet i Oslo.
På Forsvarskonferansen skal Haugli innlede under temaet Felles løsninger, næringslivets muligheter.
Bjørn Arild Gram – forsvarsminister (SP)
Bjørn Arild Gram, norsk politiker for Senterpartiet som siden 2021 er statsråd i regjeringen Støre. Han var kommunal- og distriktsminister i 2021–2022 og er forsvarsminister fra 2022.
Gram har vært ordfører i Steinkjer kommune fra 2007 til 2020, og nestleder i KS’ hovedstyre siden 2012.
Han har også vært statssekretær i Finansdepartementet, politisk rådgiver i Stortinget og politisk sekretær for fylkesordfører Kolbjørn Almlid. Gram var fylkesleder i Senterpartiet i Nord-Trøndelag fra 2004 – 2006 og fra 2010 – 2012.Han var fylkestingsrepresentant i Nord-Trøndelag fylkeskommune fra 1995 – 2019.
Gram er siviløkonom av utdanning, og har også studert historie, økonomi, ledelse og administrasjon.
På Forsvarskonferansen skal Gram innlede under temaet Norden i NATO – et politisk perspektiv.
Mikael Frisell – Generalmajor, chef Lednings- och ekonomistaben Försvarets Materielverk (FMV)
Generalmajor Mikael Frisell är sedan juni 2022 chef för Lednings- och ekonomistaben vid Försvarets Materielverk (FMV) samt stf. National Armaments Director (NAD). Han har arbetat på FMV sedan 2018, initialt som chef för verksamhetsområdet Armémateriel.
Mikael Frisell har haft flera framträdande roller inom Försvarsmakten, exempelvis som chef för Norrbottens regemente och Militärregion Nord, stabschef vid Regional Command North respektive för Nordic Battlegroup samt för Försvarsmaktens Logistik. Han har även varit militär rådgivare åt de två tidigare Överbefälhavarna. Sedan 2021 är han ledamot vid Kungliga Krigsvetenskapsakademin.
På Forsvarskonferansen skal Frisell innlede under temaet felles løsninger, næringslivets muligheter.
Katarzyna Zysk – Professor (PhD) i internasjonale relasjoner og samtidshistorie ved Institutt for forsvarsstudier IFS/Forsvarets høgskole
Zysk har vært ved IFS siden 2007, der hun også var stedfortredende direktør IFS, forskningsleder, leder for Senter for sikkerhetspolitikk, samt fungerende dekan ved Forsvarets høgskole. For tiden samarbeider hun med en rekke forskningsinstitusjoner og tenkesmier, deriblant som medlem i Russia Transatlantic Forum ved Center for a New American Security (CNAS), og Nonresident Senior Fellow ved Atlantic Council of the United States (ACUS).
Zysk har var gjesteforsker ved Center for International Security and Cooperation (CISAC) ved Universitetet i Stanford; ved The Changing Character of War Center (CCW) ved Universitetet i Oxford; ved Paris Institute of Political Studies (Sciences Po); medlem i Arctic Security Initiative ved Hoover Institution; samt gjesteforsker ved Center for Naval Warfare Studies ved US Naval War College, hvor hun også samarbeidet tett med War Gaming Department.
Etter hun tok doktorgrad i 2006 med fokus på NATO-utvidelse har hennes forskning fokusert på sikkerhets-, forsvars,- og strategiske studier, med spesielt fokus på russisk militærstrategi, doktriner, krigføring, sikkerhet og forsvar, den russiske marinen, kjernefysisk avskrekking, sikkerhet i nordområdene og Arktis, samt kunstig intelligens og militærinnovasjon.
På Forsvarskonferansen skal Zysk innlede under temaet “Hva er trusselen fra Russland?”